La Resurrecció s'ha de creure amb la vida

Data de publicació: 16/04/2017 15:29:34

Ressuscità el tercer dia

El Misteri Pasqual és la protesta de Déu contra la malícia dels homes. La Resurrecció és l'acte de protesta de Déu contra la injustícia que mata el seu Fill innocent. És la protesta de Déu contra la maldat dels homes que es maten els uns als altres.

Per això la Resurrecció és la clau de la història. Sembla que els justos i innocents resten abandonats i que el mal sempre triomfa. Els malvats odien, enganyen, fan violència, exploten, maten el dèbil, el pobre, l'indefens, i Déu no sembla fer res per impedir-ho. “Aquesta és la vostra hora, i del poder de les tenebres”. Diríem, en aquest món, Déu no s'hi fica. Aquest és el món de la nostra responsabilitat, de la nostra llibertat. Podríem aquí relacionar la resurrecció i les paràboles del Regne. Déu és aquell senyor que se'n va anar a terres llunyanes. Aquell senyor va deixar els seus administradors, però els administradors només van malversar els béns del seu senyor. Però el Senyor torna. La resurrecció és el moment en què el senyor torna, o que nosaltres tornem al senyor i li hem de donar comptes. Si no hi ha això, aquest senyor que se n'ha anat i deixa que els altres facin el que vulguin i no es preocupa de res, no és un Senyor de veritat.

És per això que la resurrecció és la clau de la nostra vida cristiana. Creure en la resurrecció no és sols creure en una doctrina. S'ha de creure en la resurrecció amb la vida, no amb el cap. El judici de Déu contra el mal, que és la resurrecció, l'hem de fer nostre. I si Déu protesta contra el mal dels oprimits, nosaltres també hi hem de protestar.

La resurrecció l'hem de creure amb les nostres actituds i amb les nostres obres. La resurrecció, l'hem de fer! El que hem de preguntar-nos és si la meva vida, la meva existència humana, és causa de vida o causa de mort al meu entorn, és causa de resurrecció o causa de crucifixió per als qui són al meu voltant. Això és important. Perquè, potser sí que ens podem passar el dia cantant el misteri pasqual... i “fent la pasqua” a tothom! (perdoneu el joc de paraules, però expressa exactament el que voldria remarcar).

...La resurrecció no és només una cosa de l'últim dia! Sinó que l'anem fent! Anem fent la nostra resurrecció – i la dels altres – a mesura que ens deixem madurar en l'amor.

Josep Vives i Solé, sj. (Montferri, Alt Camp, 1928 – Sant Cugat del Vallès, 2015

De Creure el Credo, col. Horitzons. Ed. Claret.